Showing posts from 2024Show All
Makan Kerang Rebus di Wanis Char Kueyteau Nibong Tebal

Makan Kerang Rebus di Wanis Char Kueyteau Nibong Tebal .   Semalam cuti Nuzul Quran, berehat secukupnya di rumah.  Kebelakangan ni banyak aktiviti 'back to back' yang kena buat, memang letih.  Lepas selesai semua urusan s…

Resipi Ikan Siakap Goreng Kerabu Mangga

Resipi Ikan Siakap Goreng Kerabu Mangga .  Dah masuk pertengahan Ramadhan baru nak share resipi.  Jadual padat sungguh, tambah cuaca panas sekarang ni, cepat letihnya.  Kalau nak cerita masakan, memang boleh dikatakan hari-hari …

Makan Ikan Bakar di Medan Ikan Bakar Teluk Tempoyak Pulau Pinang

Makan Ikan Bakar di Medan Ikan Bakar Teluk Tempoyak Pulau Pinang . Sekarang ni kalau jengok masuk dalam fb, ramai yang share tempat-tempat menarik untuk dilawati termasuk juga tempat makan yang sedap-sedap.  Seronok tengok gamba…

Makan Mee Udang di Ilyana Cafe, Teluk Kumbar Pulau Pinang

Makan Mee Udang Di Ilyana Cafe, Teluk Kumbar Pulau Pinang .  Bila mula cuti sekolah mesti ramai yang merancang untuk berjalan-jalan.  Ada yang jalan-jalan sambil cari makanan menarik atau viral.  Kalau korang datang ke Pulau Pina…

Jom Datang Ke  Melaka Bandaraya Bersejarah Sempena Tahun Melawat Melaka 2024

Jom Datang Ke Melaka Bandaraya Bersejarah Sempena Tahun Melawat Melaka 2024 .  Tahun 2024 merupakan Tahun Melawat Melaka, maka jomlah kita kongsikan  serba sedikit apa yang menarik di Melaka yang korang boleh singgah. Dah lama ta…

Jom Buat Kerabu Mangga

Jom buat kerabu mangga . Kerabu mangga adalah antara menu yang akak suka bila tak ada selera makan.  Kerabu ni biasanya akan jadi pemhuka selera. Kalau sihat, bertambah berseleralah makan kalau ada meju ni. Resipi Mudah Kerabu Ma…

Gemuk-Gemuk Si Kuih Ketayap

Gemuk-gemuk Si Kuih Ketayap .  Penangan tiba-tiba teringin nak buat kuih ketayap.  Ada tempat panggil kuih dadar.  Tak kisahlah apa nama sekalipun, memang gigih daripada semalam minta en suami hantar kelapa muda ke kedai untuk di…

Wordless Wednesday

WORDLESS WEDNESDAY  Hari ini sedikit sibuk  Jom jalan-jjalan depan rumah. Tengah musim bunga. Bunga-bunga ni penyeri halaman.   Buunga kertaas dwi warna - orren dan merah. Menyerlah di celah-delah hijau daun. Bjnga sandpaper vine…

Resipi Vietnam Pho Mee

Resipi Vietnam Pho Mee .  Pertama kali cuba.  Juga dikenali sebagai  Mee Sup Daging Vietnam .  Mudah je nak sediakan.  Boleh tahan juga rasanya.  Kalau korang tak tahu dah nak mask menu apa dan tak nak makan nasi, korang boleh cu…

Sarapan Pagi Di Lesung Padi  Village, Kulim Kedah

Sarapan pagi di Lesung Padi Village . Sekarang ni banyak betul tempat-tempat makan viral. Sejujurnya tidak semua tempat viral menyajikan makanan yang kena dengan selera kami.   Kalau okay dengan kami, baru akak share kat sini.  …

The Strongest Mindset

The Strongest Mindse t.  Kali ni entry akak campur aduk bahasa Melayu dan English.  Semalam ada event besar dalam syarikat tempat akak bekerja ni. Akak attend secara virtual sahaja memandangkan event tersebut diadakan di Kuala L…

Majlis Persandingan Di Balai Adat Perkampungan Hang Tuah, Duyong, Melaka

Majlis Persandingan Di Balai Adat Perkampungan Hang Tuah .  Cerita lontar belakang.  Majlis ni berlangsung betul-betul dua hari sebelum berakhirnya tahun 2023 yang lalu.  Majlis pernikahan dan persandingan dua orang anak saudara …