Kepentingan Bounce Rate Untuk Blog

Thursday, November 28, 2019
Dah lama dah ada blog. Dah lama juga link kan dengan google analytic. Tapi jarang-jarang sekali akak ambil tahu tentang bounce rate blog sendiri.  Ada juga tengok peratusannya yang kadang-kadang tinggi kadang-kadang rendah. Tak ambil port sangat pun.  

Kepentingan Bounce Rate Untuk Blog

Sebelum tu, korang tahu tak apa maksud Bounce Rate?
Bounce Rate ini adalah data yang boleh korang tengok dan  ambil tahu sejauh mana kualiti blog korang di mata pengunjung.  Semakin rendah nilai bounce rate, semakin baguslah content blog korang.  Bagaimana bounce rate dinilai?  Bounce rate diambil kira dari mula pengunjung masuk ke blog kita sehinggalah pengunjung keluar. Itu yang akak fahamlah lepas ambil tahu serba sedikit pasal bounce rate ni.

Pengiraan bounce rate akan diambil kira sekiranya berlaku perkara berikut:


  • Pengunjung menekan butang back pada browser .
  • Pengunjung mengklik salah iklan di blog atau web
  • Pengunjung mengklik salah satu link keluar .
  • Pengunjung menggunakan kotak pencarian di blog
  • Pengunjung mengklik alamat web atau blog lain di browser 
  • Pengunjung menutup browser 

Semakin kecil nilai bounce rate semakin baik penyampaian blog.  Untuk melihat nilai bounce rate, korang kenalah ada link dengan google analytic. Korang boleh pantau sendiri nilai bounce rate blog korang dan ambil langkah yang betul bila korang rasa nilai bounce korang tidak menarik, atau dalam ertikata lain --- tinggi.

Lepas dah faham serba sedikit tentang bounce rate ni, barulah akak lebih prihatin.  Kalau boleh nak korang puashati atau dapat sesuai yang bernilai bila korang singgah masuk sini. Tidaklah akak macam syok sendiri menulis, walaupun kadang-kadang tu memang rasa best je tekan kekunci laptop ni.

bounce rate blog,google analytic, perlu tahu bounce rate blog

Alhamdulillah bounce rate akak masih rendah.  Kena rajin-rajin lagi cari info berguna untuk dikongsikan dengan korang semua.

You Might Also Like


8 comments

  1. Guna search button pun dikira bounce rate huhuhuhu...

    ReplyDelete
  2. alhamdulillah terima kasih kongsi info. nak check sekarang jugak, hehe

    ReplyDelete
  3. hebat Azie, BR ana ni tak pernah turun2 hehe :)

    ReplyDelete
  4. susah nak rendahkan bounce rate nie.. tp bila dah rendah memang seronoklah haha

    ReplyDelete
  5. SA dulu rendah...la ni naik mendadak semula..hahaha...bawah 40% plak dah..x tau la nak buat cane lagi..just keep on update je la

    ReplyDelete
  6. Baru Ruby tahu guna button search tu pun melibatkan BR.

    Ada kawan blogger Ruby cakap, BR yang paling baik bawah 10%.

    Blog akak bawah 4 tu. Wahh. Tahniah. Content kualiti, orang suka singgah. Tahniah kak.

    Ruby masih merangkak. Banyak lagi kena improve. Kena banyak lagi belajar selok belok dunia blogging.

    ReplyDelete

Like us on Facebook

Followers