Tips Untuk Anak Jadi Cemerlang Yang Boleh Dicuba

Friday, March 08, 2019
Sambil belek-belek mukabuku, ternampak pulak kisah tentang angkasawan negara kita.  Bukan kisah bumi bulat ka rata...hahhaa....yang ni tak kuasa nak melayannya.  Terbaca tentang tips yang dikongsikan oleh beliau dan isteri cara didik anak yang betul yang boleh membantu anak jadi cemerlang.  Cemerlang bukan sahaja dalam akademik tapi cemerlang juga tingkahlaku dan sahsiah.  Menarik juga sebab mungkin ada antaranya yang kita dah terlepas pandang dalam mendidik anak-anak.

cara mendidik anak cemerlang,petua anak bijak,tips mendidik anak


15 Tips Untuk Jadikan Anak Cemerlang Daripada Dr Sheikh Muszaphar



1. Say 1 love you pada setiap anak at least 10 times a day.
2. Jangan biarkan masa anak terbazir walau seminit.  Isi dengan aktiviti educational.
3. Gunakan sebaiknya Golden Age anak-anak iaitu usia 6 tahun pertama.  Isi sebanyak mana ilmu dengan cara yang betul memandangkan fasa ini otak anak-anak sedang berkembang dan amat tinggi potensi untuk ilmu dimasukkan jadi memori kekal dalam otak anak.
4. Inspire dan encourage your kids to psuh their limit so that they will be tough, tak suka membuat alasan dan suka mencabar diri sendiri untuk berjaya.
5. Strict with your rules at the same time full of love.
6. Expose anak dengan macam-macam aktiviti - math, flashcard, horse riding, aktiviti kebajikan dan lain-lain. Anak akan cepat matang.
7. Kanak-kanak sukakan rutin. Stick with routine.
8. Children never get tired.  So gunakan sebaik-baik masa untuk mereka penuhi dengan pelbagai aktiviti.
9. Communicate communicate communicate ! Knee down and bend down bila bercakap dengan anak (eye level) supaya mereka merasa apa yang kita cakap tu penting.
10. Never say `no' (its a one way communication). Use a lot of WHY
11. Start young! Jadi bila besar , mereka tak cepat penat, kita juga tidak penat.
12. Home environment. Bekalkan kemudahan yang kondusif  untuk anak-anak belajar. Jangan gaduh depan anak.
13. Belajar bahasa.  Kanak-kanak sangat mudah belajar bahasa baru.
14. Identify signs of stress and reschedule.
15. Education starts at the age of 6, but learning begins at birth.

*copy daripada fb

Wah....banyakkan tips yang boleh korang cuba.  Akak akui memang kebanyakannya akan beri kesan baik pada perkembangan anak-anak. Kalau tak percaya korang boleh cuba....in sya Allah dengan izinNya.


You Might Also Like


3 comments

Like us on Facebook

Followers