Peluang Suri Rumah Menabung Dengan i-Suri

Thursday, August 16, 2018

Siapa surirumahtangga sepenuh masa kat sini? Tentu ramai kan. Kawan-kawan akak pun ramai yang bekerja sebagai surirumahtangga sepenuh masa. Sekarang ni korang boleh tambah saluran tabungan korang dengan i-Suri.  Korang tahu tak apa dia i-Suri?

Apakah i-Suri?


i-Suri ialah Insentif Khas Kerajaan untuk suri rumah yang berdaftar dengan pangkalan data kemiskinan Nasional (eKasih) iaitu dengan caruman sukarela KWSP.  Sukarela tau bukan paksa.  Nak tabung boleh tak mau pun takpa. 

simpanan untuk surirumah, kwsp, i-suri, tabungan isteri
gambar google

Kelayakan Menyertai i-Suri


1. Isteri kepada ketua rumah
2. balu, ibu tunggal
3. Warganegara malaysia
4. Belum mencapai usia 60 tahun
5. Boleh mencarum sekurang-kurangnya RM5 sebulan atau RM60 setahun

Manfaat Menyertai i-Suri


Pendaftaran telah mula boleh dibuat bermula 15 Ogos 2018 di mana-mana kaunter KWSP berhampiran korang. Pendaftaran yang berjaya akan menerima sumbangan kerajaan sebanyak RM200 untuk tahun 2018 manakala RM480 setahun untuk tahun berikutnya.
Selain itu, manfaat lain yang korang boleh terima :
  • Dividen tahunan
  • Bantuan hilang upaya
  • Bantuan kematian
  • Pengeluaran simpanan
  • Pelepasan cukai

Cara Pembayaran Caruman


Untuk memudahkan semua pihak ada beberapa cara pembayaran caruman boleh dibuat. Mudahlah untuk mana-mana pencarum pun untuk buat bayaran caruman.  

simpanan untuk surirumah, kwsp, i-suri, tabungan isteri
gambar google


1. Tunai atau cek di kaunter peresitan KWSP
2. Tunai atau cek di kaunter panel bank KWSP (RHB, PBB, MBB dan BSN)
3. Pindahan wang melalui perbankan internet oleh bank yang dilantik (PBB dan MBB)

Mudahkan. Bolehlah buat tabungan hari tua, sikit-sikit lama-lama jadi bukit. 






You Might Also Like

12 comments

  1. Semoga suri rumah memperolehi pendapatan selepas mencapai usia emas

    ReplyDelete
  2. diharap ramai suri rumah yang dapat manafaat dari i-suri ni kan

    ReplyDelete
  3. Tq share. Bagus juga program ni utk surirumah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul. Kena ambil kesempatan yang ada. Tabungan sikit sikit lama lama nanti banyak lah juga.

      Delete
  4. Content Creator yang baik sekali,tetap jaya dan berkembang ya sob,yuk di check it out AGEN BANDARQ

    ReplyDelete
  5. alo belum jadi suri ahahahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. simpan dulu info...mana tau nanti berguna juga..hehe

      Delete
  6. suri rumah skrng kena rebut pluang pendapatan jugak. nauzubillah tapi takut baca macam2 kisah orang share.

    ReplyDelete
  7. Hopefully i-suri ni dapat bantu para suri rumah ringankan beban..

    ReplyDelete

Google+ Followers

Followers

Like us on Facebook