Jangan Cepat Panik

Wednesday, August 24, 2016


Assalamualaikum wbt.  Akak cuti lagi hari ni. Cuti tak plan. Adik Wan masih tak sihat lagi. Panas badan naik semula. Nampaknya nak kena break record 2 tahun lebih tak ke klinik.  Dah empat malam akak tidur tak ketahuan. Kejap tidur kejap jaga. Ujian Allah sedikit untuk hambaNya.  

Korang pernah tak melalui situasi bila tiba-tiba kenderaan korang rosak dekat highway? Akak pernah lalui masa tayar kereta pecah di highway laluan ke utara dan masa tu jam 3 pagi. Panik tak la sangat tapi risau juga bila tengokkan persekitaran berhenti kiri kanan hutan. Jalanraya pulak selain daripada kenderaan biasa, ada juga lori dan bas yang bergerak agak laju. Macam-macam jugak lah terlintas dalam kepala. Rasa lega bila ternampak kereta peronda Plus berhenti membantu. Salah seorang petugas tu tanya kenapa tak telefon pihak Plus segera? Aduh memang tak teringat langsung lagipun akak tak tahu nak contact macamana.



Rupa-rupanya mudah sangat caranya. Korang perasan tak kat belakang kad plusmiles ada tertulis plusline tol free number. Boleh je hubungi nombor tersebut.  Sekarang ni kebanyakan kenderaan mesti ada satu kad ni dalam kereta. 

Lepas ni tak perlu risau atau panik lagi......

You Might Also Like

3 comments

  1. Oooo dekat belakang kad tu yer..
    Nice info..
    Tp sy x guna kad plus mile tu guna yg lain maybe boleh save la nombor plus dlm hp.. :)

    ReplyDelete
  2. Pernah kena tapi bukan ditempat yang sunyi.
    Terima kasih atas info tersebut. noted. ;)

    ReplyDelete
  3. betul kak azi...atau kalau guna tiket belakang tiket pun ada...arz penah guna servis polis bantuan PLUS sebab bateri habis...kena pula dekat waktu nak sahur...tak jdi sahur...minum air masak ja

    ReplyDelete

Google+ Followers

Followers

Like us on Facebook