95/2015 : Fish chip N lemon sos

Thursday, April 09, 2015

Hari ni dah hari khamis. Kejap jer masa berlalu. Bagi surirumah separuh masa macam aku ni, selalu bila dah dekat hujung2 minggu ni jadi lemau tak rahu nak prepare apa utk makan malam. Last2 menu kedai jugak la jawapnya...

Pada korang yg sama situasi mcm aku dah masih mencari2 menu utk hidangan keluarga...apa kata cuba Fish n Chip salad with lemon sos ni. Resepi en hubby...masterchef kat rumah kami hehe...

menu mudah

Mudah jer. 
#1 - beli ikan yg ada byk isi kurang tulang. Aku guna ikan uji rashid. Tau tak camna rupa dia?...ala ikan yg mata dia terbeliak tu. Korang potong isinya sebelah kiri dan sebelah kanan. Pastu korang buang la tulang2 halus yg ada kat tgh tu...ketepikan.
#2 - aku gunakan tepung tempura dan bancuh dengan telur. Kemudian celupkan isi ikan tadi dlm bancuhan dan goreng dlm minyak yg panas.
#3 - goreng hingga keperangan. Ketepikan


#4 - sediakan bahan2 utk salad. Semua tu digoreng sebentar dengan minyak zaitun. Tambah la garam gula ikut citarasa. Goreng jgn sampai lembik yer.

#5 - sediakan la sedikit kentang goreng. Susun la mcm dlm gambar yg aku tunjuk tadi.


Perahkan lemon atas isi ikan dan taburkan sos kat atas ni...sedia utk dimakan.

Selamat mencuba!!

You Might Also Like

12 comments

  1. Ohhh ikan uji rashidd! Dulu taktahu.lpstu peenah sekali umi kc beli, kc tanyelah ikan ape. Umi kc jwb ikan uji rashid hehe

    ReplyDelete
  2. hehehehehee...
    ikan Uji Rashid.. waahh, mesti "merdu" rasanya tu... :)

    ReplyDelete
  3. phewww ! sedapppp kalau daa depan mata ni. haha

    ReplyDelete
  4. sedapnya nampak...terliur lah.... :D

    ReplyDelete
  5. sedapnyaa...nak cari lunch la..

    ReplyDelete
  6. nampak sedap tu...

    bonde pon weekday jrg masak sebab mlm jrg makan...

    masak time weekend je..

    ReplyDelete
  7. nampak macam makan kat kedai..rupenye masak sendiri...sedapnyeee..:)

    ReplyDelete
  8. macam sedap ja..resepi pun mudah jer rasa..bole la kalau nak try sementara tengah mid break ni..hehe

    ReplyDelete
  9. dayah - try la senang dan sedap hehe

    ReplyDelete

Google+ Followers

Followers

Like us on Facebook