35/2015 : Rempah Ajaib Lydiahoney

Tuesday, February 10, 2015

Ingat lagi entry ni.... Hasil Rempah Ajaib 

Rempah ni didatangkan istimewa dpd negera Kuwait.....tuuu jauhhhhh...

Ada 4 jenis rempah utama :

1) Arab Mixed Spices - rempah utama dan boleh digunakan dlm hampir kesemua maskan arab termasuk pelbagai jenis nasi, maraq, sup, ayam bakar, ikan, daging , shawerma, kebab, nasi mandhi, kabsyah, nasi ouzi, nasi makloubeh dan lain-lain.



2) Sheba leave - boleh digunakan utk nasi bukhari, akhdah. Ia memberi satu orama yg unik dan cukup klasik ala2 arab pada masakan anda.

3) Masala Arah curry powders -  serbuk kari arab la ni. Boleh digunakan utk memasak maraq, beryani. Ianya tidak seperti serbuk kari di negara kita....nak goreng ikan pun boleh campur sekali dengan kunyit.

4) Loomy powder - serbuk limau . Digunakan utk memasak kabsyah, sayadeh, pelbagai stok rebusan. Loomy ni boleh mempercepatkan proses melembut daging,serta menghilangkan bau hamis dan hanyir ikan/ayam/daging/kambing dan sebagainya.



Apa beza rempah2 ini dgn yg ada di pasaran?

Rempah2 ini dijual secara berasingan. Ikut korang nak guna yg mana lebih. Aku suka bau2nya...hmmm...klasikal arab ler....


Resepi :

Korang boleh terjah kat sini

www.lydiahoney2003.blogspot.com 

atau join fb ....cari jer lydiahoney atau Matbahna Al Arabi

Macam-macam resepi ade...

Mungkin ramai yg dah familiar dengan fb lydiahoney ni.  Beliau juga yg memperkenalkan roti sarang lebah yg popular sesangat tu.

Pada yg nak dptkan stok rempah ni boleh mesej aku jer kat sini nanti aku contact korang.

Tak rugi simpan stok rempah ni kat rumah korang. Bila teringin makan masakan arab..guna ajer...tp aku guna jugak dlm masakan biasa kita....cari kelainan .....hehhe....


Tu dia ...stok baru sampai....fresh from Kuwait...macam biasa memang kena bukak la dengan kastam...asalkan depa seal elok balik ..ok la...


Ni yg belum di pack semula.  Jenuh jugak nak timbang dan re pack .....satu rumah bau rempah....tp bestttt.....
Rempah ni tahan lama kalau disimpan dengan baik di tempat kedap udara.



Ini la antara hasilnya.....puas makan. In shaa Allah memang rasa pure nasi arab walaupun kami main terjah ajer ikut resepi dpd link yg aku bagi tadi......

Jom cuba........




You Might Also Like

0 comments

Google+ Followers

Followers

Like us on Facebook