Resepi ringkas ----- Potato Fritter

Wednesday, October 29, 2014

Menu ringkas di pagi hari ---- potato fritter (betul ke ejaan nya???...) atau nama tak berapa glamer cekodok kentang...hehe



Goreng sampai macam ni sbb suka garing2...kruk krak kruk krak...

Lately macam terajin bangun siapkan breakfast utk anak2 sebelum pergi sekolah.  Musim rajin datang kita layannnnn.....


Nak resepi?....Senang jer. Tp akak google jugak merata2 carik yg paling senang. Tak tahu siapa pencipta asal....apapun terima kasih pada yg mereka resepi dan terima kasih pada yg rajin share kat fb/blog....

Jom aku share kat sini :


3 - 4 biji kentang...racikkan
1 biji bawang besar - racik jugak
Daun bawang - ikut byk mana yg korang suka
1 cili merah -- hiris
3 sudu besar tepung gandum
3 sudu besar tepung jagung
1 biji telur
1/2 btg carot - racikkan
3-4 ekor udang sederhana besar ---- cincang kan (yg ni ikut suka. Dulu aku buat aku tak masukkan tp kali ni sajer try masuk...bg manis rasa....sedap jugak hehe...)
sedikit garam
Minyak utk menggoreng.

Caranya - campurkan semua bahan2 tadi dan gaulkan...tak payah bubuh air yer.
Lepas tu korang ambiklah sesudu/sesenduk masuk dlm kuali yg minyak dah panas....leper2kan lah cepat sikit masak. Gorengla ikut kegaringan yg korang suka. Aku suka garing2....bila kunyah....hmmmm...nyum....nyum...

Itu jer...

Sesuai utk minum pagi atau minum petang.

Cuba lah.....

* presentation gambar memang out ler....tp yg penting rasanya SEDAP !!!


You Might Also Like

0 comments

Google+ Followers

Followers

Like us on Facebook