Kitaran hidup sang rama-rama

Wednesday, April 24, 2013

Korang tau tak kitaran hidup rama2?.....
Cuti sekolah lepas, kami sempat membuat lawatan lagi ke Penang Butterfly Farm terletak di Teluk Bahang Pulau Pinang.  Aku bawa sekali kakak aku dan keluarga dia yg dtg daripada Melaka.  Ni kali kedua budak2 ni ke sini. Ada perubahan dpd segi susun atur dan jumlah rama2 yg ada kat situ.

Suka si dzakwan dok mengejar rama2 yg berterbangan kat situ. Mak dia pun penat jugak mengejar dia daripada menangkap sang rama2.  Maunye tak.....tukang jaga kat situ dok perati jer dzakwan punyer tangan...hehe.....sib baik tak dipicitnya si rama2...

Jom aku share life cycle rama2 ni....



mula2 daripada telurnya....bila ko tengok kat pokok tu banyak2 meremang pulak bulu roma aku....geli!!!!
Tu nampak adik dzakwan tengah sibuk mengejar rama2.... 


Lepas tu jadi ulat.....ni pun satu lagi spesis menggelikan aku.....bila tengok banyak2 bergerak2 aduhai.....geli geleman.....tp aku layan jugak 



Seterusnya jadi kepompong. Kepompong ni gold color tau..bila ko tengok dia tergantung berderet2 macam tu cantik jer...kalau la emas betul ...huiyooooo..makcik kayo....(hehe..macam la aku punyer...)


Ni spesis yg keluar dpd kepomping tu.  Kat sini kali ni ada byk spesis ni.....serius cantik!!!!


Cantik kan????.

So kalau korang berjalan2 ke Pulau Pinang...jangan lupa meluangkan masa melawat Taman Rama2 ni...

Waktu Lawatan:

Isnin - Ahad termasuk cuti umum 9am - 6pm (buka tiap2 hari tau)...

Harga Tiket:

Pemegang mykad : RM18.00
Pemegang mykid : RM10.00

Dia ada jugak harga family...tp aku dah tak ingat....cari tiket dia pun tak jumpa..hehe



You Might Also Like

0 comments

Google+ Followers

Followers

Like us on Facebook