Rumah terbuka ke?

Wednesday, September 05, 2012

Entry raya aku start dengan cerita pasal makan dulu boleh?....Tak boleh pun kira boleh sbb blog aku....ikut aku la nak cerita mana dulu. Cerita tanpa gambar macam tak best since gambar makanan ni yg aku ada dulu...baik aku start cerita sementara mood tengah ada..hehe
Kejadian pada hari Sabtu 7 Syawal...huhuuhu...jauhnya skip...cerita terus 7 syawal..hahha
Lokasi : kat rumah sendiri
Macam cerita best jer...hehe
Actually pada hari ni kawan2 en hubby nak datang rumah...beria2 dah booking sebelum raya lagi habaq nak mai rumah....dah org nak mai terima dgn tangan terbuka la kan.....hubby plan nak masak sendiri ajer. Menu lain sikit.
Kami berdua ambil menu masing2....bibik rebus ketupat segera.....hubby beli lemang 2 batang, pastu ambik menu masak rendang ayam.....aku plak ambik menu asam pedas kepala ikan & ulam2an & masak nasi.
Macam lauk kenduri pulak..hehe...actually hubby yg punyer idea nak hidangkan menu lain sikit.
Pagi2 sabtu tu..kami berdua dah tercegat kat pasar besar Kulim cari ayam, ulam,  ikan dan bahan2 lain yg diperlukan.
Plan nak buat utk makan tengahari sekali tu on the way balik member hubby call nak sampai sebelum jam 12 tghari...adooii...la sempat ke..masa tu dah kul 9 pagi....hubby kata sempat kot ....dlm risau sempat tak sempat kami menyempatkan diri singgah brkfast dulu dan tapau roti canai utk budak2 kat rumah.....kang sibuk pulak mengadu lapoooo....
Tiba kat rumah layan dz sekejap..bagi susu seround....kami pun bergegas la masak menu masing2.  Sib baik kat rumah ada dapor tungku extra so hubby masak kat luar ajer.
Siap masak ngam2 kul 12....hidang semua atas meja....tuan rumah pun sempat la kemas2 diri sendiri....member2 hubby pun sampai.....adalah dlm 4-5 org....
Lepas tetamu utama tu bersurai...kami pun roger2 la kawan2 yg berdekatan dan adik beradik yg ada dtg rumah since memang masak lebih pun. So secara tak langsung...macam acara rumah terbuka la pulak...tp kecil2an jer....Alhamdulillah...sampai ke malam jugak la tetamu sampai...adik beradik hubby yg berdekatan semua mai since MIL ada kat rumah...riuh rendah la rumah seharian....makanan pun habis dimakan....cukup utk semua....agak penat jugak tp gumbira seisi keluarga......

InsyaAllah ada rezeki lebih tahun depan kami buat lagi.....

antara hidangan kuih raya yg ada.  Pisang tu MIL bawak dpd kg.....letak kat situ baru cepat habis...

Lemang ni hubby beli kat Sg Ular nama tempatnya...org kulim tau la kat mana. Lemang dia memang best cukup rasa semua...

Masak asam pedas melaka....menu istimewa hari tu...campuran kepala ikan dan isi ikan....dlm kul 4pm dah abis, aku top up pulak dengan asam pedas tulang & daging...habis jugak menjelang malam....first time masak dlm saiz besar....sib baik ok.

Rendang ayam hasil masakan hubby......ikut resepi kak ngah di melaka.....

Selingan dgn ulam2an.

Ada nasi putih dan ketupat juga............

Hari ni ada jamuan raya company....dengaq citer ada macam2 menu.....abis la berat aku.....hehhe

You Might Also Like

2 comments

  1. singgah beraya ke blog yg di follow..dh hujung2 syawal ni geram plak nengok balang2 kuih raya tu :)

    ReplyDelete
  2. terima kasih masuk melawat...salam aidilfitri yer...betul tu tiap2 balik kerja dok serbu balang kuih yg masih berbaki....hehhe..ngalah budak2

    ReplyDelete

Google+ Followers

Followers

Like us on Facebook