Panik sekejap...

Monday, February 13, 2012

Apa khabar semua?....semoga anda semua sihat2...
Apa yg aku panikkan?...cerita hari sabtu baru ni..baru hari ni nak tulis...
Apa sudah jadi?....electricity padam kat rumah seawal jam 6 pagi....memang aku panik bila teringatkan EBM yg penuh satu freezer..ada dekat 100 lebih pack yg diisi dengan 5 oz susu ibu setiapnya..hasil perahan Dec, Jan dan Feb ....panik sebb bila aku call service center TNB dia kata...maaf puan ..ada masalaha kerosakan pencawang di bla.....bla....bla.....dan melibatkan kawasan bla...bla...bla....Pastu aku tanya pulak..lama ke?...Selalunya kerosakan begini akan mengambil masa 2-4 jam....
Dush!!!...Aku tak pernah menghadapi situasi ketiadaan bekalan elektrik begini since buat stok EBM. Tambah panic lagi bila hubby sudah keluar memancing since 4am lagi dan pulangnya sudah tentu selepas azan maghrib bergema......
Duduk atas katil sambil pandang muka comel dzakwan....kena buat plan sekiranya keputusan bekalan elektrik lebih lama.  Lepas solat Suboh.....terus bagitau kat irfan utk standby pergi kedai beli ketui ais byk2 kalau sampai kul 10.00 am tadak letrik lagi.  Sib baik anak2 ku yg lain memahami kerisauan emaknya nih.  Mak dia lagi risau sbb kereta en hubby bawa so pergerakan agak terbatas sikit.  Sambil tu dlm kepala dok list down rumah sedara, sahabat handai luar taman yg boleh dijadikan tempat menumpang...hehhe..
Dpd jam 6 tu memang resah gelisah jer......duduk salah..bangun salah....keluar masuk rumah ajer keja aku....dzakwan pun dah rasa tak selesa so kami dok luar rumah ajer.....
Elok2 jer dekat2 kul 8.30am....tup...lampu terpasang...lega...lega...lega....terima kasih la banyak2 TNB sbb korang cepat buat kerja.....
Aku terus terjah peti ais tengok2 semua EBM masih elok membeku tak terjejas....yg kat bahagian atas pun masih sejuk lagi.....
Alhamdulillah.....masih lagi rezeki dzakwan.......amin

Pada momma2 yg simpan EBM atau ada pengalaman ......agak2 berapa lama yer EBM boleh bertahan dlm freezer sekiranya keputusan bekalan elektrik?

You Might Also Like

0 comments

Google+ Followers

Followers

Like us on Facebook