Sharing Info

Friday, January 20, 2012

Bagi ibu2 yg bf anak2 sure ramai yg dah tahu info ni. Tapi aku nak letak jugak kat blog aku ni sebagai ingatan. Aku ambik info ni dpd manapun aku tak ingat tp apa2pun tima kasih byk2 pada tuan blog tmpat aku ambik info nih.
Info ni amat sesuai bg ibu2 yg bekerja macam aku utk organize penyimpanan susu yg diperah seharian.  Dulu masa anak 1,2,3 aku simpan jugak dlm peti ais tp sehari semalam ajer..kalau tak guna aku buang...rugi kan...betapa ceteknya ilmu bf masa tu.  Tapi sekarang tidak lagi.....alhamdulillah...

Penyimpanan ebm :

1) Suhu bilik   -   sehingga 8 jam
2) Peti sejuk   -   1 ke 5 hari, sebaiknya 1-2 hari
3) Dingin beku (peti sejuk 1 pintu)   -   14 hari
4) Dingin beku (peti sejuk 2 pintu)   -   3 bulan
5) Peti sejuk beku lampau (-20)   -   6 bulan ke 1 tahun

Susu yg baru diperah seeloknya simpan dulu dlm peti sejuk pastu baru transfer ke bahagian freezer. Selalunya aku letak 1-2hari kat dlm peti sejuk sebelum aku transfer ke freezer. So boleh la bagi ruang sikit utk simpan ebm baru.  Sekarang ni peti bahagian dingin beku dah penuh dengan ebm. Ebm tu semua aku masuk dlm liner ajer dgn sukatan 5oz setiap satu.  Guna liner ni jimat ruang sikit.  Lauk mentah dah semakin mengecil ruangannya.  Adakah ini tanda nak kena carik deep freezer pulak?...hmmmm...tak tahu lagi...tengok dulu macamanapun kena buat kira2 semula.  Aku masih lagi boleh pusing2 carik ruang utk simpan ebm yg baru.  Sekarang ni masa aku bekerja aku bekalkan 1 botol susu fresh dan 2 botol lagi ebm.  Kalau tak buat camtu memang byk ebm yg aku kena buang selepas 3 bulan.  Stok guna sekarang ialah bulan Nov punyer ..ada lagi lebih kurang 10 ketul lagi sebelum guna stok december pulak.  Alhamdulillah walaupun ruangan menyimpan semakin kritikal...aku tetap teruskan sesi penyimpanan ebm setiap hari.  Alhamdulillah rezeki adik dzakwan........ 

You Might Also Like

0 comments

Google+ Followers

Followers

Like us on Facebook