Penang Floating Book Fair

Monday, September 19, 2011

Pernah tak gi book fair atas kapal?...Masa cuti raya baru2 ni chik la sempat bawa anak2 gi tengok book fair atas kapal ni. Kalau tak silap memang tiap2 tahun kapal ni akan datang ke jeti swettenham utk tujuan book fair.  Nama kapal ni Logos Hope. Keja dia memang dok ronda satu dunia buat book fair dan mungkin aktiviti2 sosial lain. Tp yg menarik minat kami adalah book fairnya. Memang buku2 antarabangsa sahaja ..dan kebanyakannya memang tak terdapat di kedai2 buku yg ada. Kalau adapun harganya amatlah tinggi berbanding dengan yg ada dlm kapal ni.  Kami pun dpt info dpd biras chik la.  Selain tu..dpt jugak la kami merasa naik kapal besar. Kalau nak tunggu bercuti di atas kapal tak tahu bila..so dengan harga tiket RM1 shj utk dewasa, kanak2 umur 12 ke bawah free jer...kami pun naik la kapal ni.
Budak2 ni memang suka masuk kedai buku..jadinya bila dah masuk situ memang ketiga2nya teruja tengok buku berlambak2....chik la ngan hubby pun teruja jugak tp keutamaan diberi kepada anak2 memlih buku yg sesuai dengan mereka.
Pada blogger2 yg menetap di Penang atau yg dtg bercuti ke Penang masih berpeluang lagi kalau nak pergi sbb book fair atas kapal ni akan dibuka sehingga 25hb September 2011 ini setiap hari kecuali hari Isnin. Waktu operasi Selasa - Sabtu 10am-10pm..manakala hari ahad 1pm - 10pm. Lokasi nya kalau pi pulau naik feri..dekat2 situ jer la.....pastu boleh terus ronda Padang Kota....jom tengok gambar....

Ni la dia kapal logos hope tu...masa nak naik tu jakun jugak..begoyang2 tangga ditiup angin..mak buyung kena pegang kiri kanan....hehe

excited  bukan main lagi 3 beradik nih.....tak tahu destinasi tujuan sampai la depa nampak itu kapal....bila kata jom naik tambah teruja..hehe

pening2 si kakak dok tengok bukan main banyak lagi buku....memang banyak....sampai tak tahu nak pilih yg mana....asal minat jer masuk bakul....terpaksa la mak ayah tapis dulu sebelum ke kaunter bayaran..hehe

Dah penat meronda dlm ribuan buku2 tu berehat sekejap kat cafe yg disediakan....anak2 apa lagi bila dah nampak aiskrim...chik la nampak sipi2 ja..hehe. Memang ramai org yg dtg mengunjung tambahan lagi cuti panjang.....

dah selesai dengan hasil tangkapan ..tahun depan kalau dia mai lagi kita terjah lagi......

You Might Also Like

3 comments

  1. wah tak pernah lagi ni pergi pesta buku atas kapal. hihihi menarik!

    ReplyDelete
  2. pernah terpikir nak pergi masa kapal buku ni berlabuh di port Kelang tapi rasa cam jauh sangat dari rumah..

    mesti anak-anak seronok sbb satu kelainan

    ReplyDelete
  3. Ijah - memang menarik...tak terasa cam dok dlm kapal..he

    Na- kapal ni dah ada kat jeti feri penang since august lagi...kalau hang tau mesti hang boleh singgah masa bermalam kat penang aritu..takper lain kali boleh pi...menarik..anak2 sure suke!

    ReplyDelete

Google+ Followers

Followers

Like us on Facebook