Pasemboq

Sunday, February 13, 2011

Baru semalam chik la buat entry pasal cucoq udang...hhee tetiba teringin nak makan pasemboq pulak. Bagitau hubby dan ajak balik bagan serai sbb kat situ ada jual pasemboq best...
Since sabtu takde byk aktiviti selain drp merehatkan badan....lepas service kereta hubby kata jom ....carik pasemboq.......pucuk dicita ulam mendatang la kan. Dah tentu hajat nak makan pasemboq tercapai hari ni. Selain daripada tu bila balik bagan serai kami ambil kesempatan beli lauk2 basah utk memenuhi stok minggu ni....kat pasar nya ikan2 fresh agak murah jugak...dan sesekali tukar selera. Tapi tak balik rumah mertua pun sbbnya mak mertua takde rumah ...masih dlm sesi lawatan ke rumah anak2 di KL.

abis beli ikan dan sebagainya hidung ni cam terbau jer benda ni...tau tak apa dia? ...buah berangan yg digoreng dengan kopi...hmmm baunya harum dan rasanya best....tp mahal sikit la.... 400gm RM10...teringin punyer pasal...beli la jugak...hehe

ni la dia pasemboq bagan serai yg chik la maksudkan....beli bungkus jer bawak balik cover dinner malam tadi...isi kandungannya biasa jer taugeh celur, ubi kentang rebus, tokua, sengkuang, cucoq udang, timun...kalau beli yg special punyer ada la telur rebus...yg membezakan adalah kuahnya..hubby kata rasanya sama sejak bertahun2 yg lalu. Menurut hubby chik la, pasemboq ni dijual sejak hubby kecil2 lagi ..penjualnya sekarang ni adalah anak kepada penjual yg dulu...kira perniagaan keturunan la kot.....so pada sapa2 yg nak try kalau lalu pekan bagan serai boleh carik kat pekan simpang  trafik light sebelum jumpa taliair.....jom makan....

You Might Also Like

1 comments

  1. nyam nyam nyam..nampak sedapnya pasembur tuh..

    ReplyDelete

Google+ Followers

Followers

Like us on Facebook