Kisah durian..

Friday, June 25, 2010


Suka makan durian?....Kalau di penang popular dengan durian balik pulau....kat kulim pulak popular dengan durian junjong (ni nama tempat tau...). Bermula dpd end May sampai minggu lepas...boleh dikatakan hampir setiap minggu kami pulun makan durian. Sempat jugak menjamu adik beradik yg bertamu kat rumah kami.  Chik la tak la berapa berhantu sangat makan durian ni...setakat nak abiskan sebijik sorang tu ok lagi la...hubby pun sama...tp kami ni suka sungguh pi belek buah2 durian nih.  Yang best pulak si tokeh durian ni dah macam kawan2 pulak....bila kami mai gerai dia...siap suruh lagi pi pungut sendiri kat dusun; dusun dia just di kawasan yg sama dengan gerai dia jual durian. Minggu lepas balik dpd jjcm, teringin pulak nak makan durian lagi. Hubby ajak pi tempat biasa kami lepak carik durian..dptkan beberapa biji durian yg best isinya. Petang tu ajak pulak abang ipar & family mai makan durian kat rumah kami, siap masak pulut lagi. Last2 berbaki lagi 2 biji durian....tak larat dah nak makan so chik la buat pengat/serawa cicah ngan roti ...fuh sedap sehingga habis roti dikerjakan..hehhe...bila dah buat serawa tu nampak banyak ler pulak, so kongsi2 makan dengan jiran2.....
Minggu ni pun rasa cam nak makan serawa durian lagi...hehhee....mungkinkah esok kami berada di dusun durian lagi?>...........

bestnyer...


seperiuk serawa durian...

You Might Also Like

8 comments

  1. best kan makan durian kat dusun tapi i ni tk de lah suka sangat makan durian..tk tahan bau dia yang boleh buat pening kepala tu :)

    ReplyDelete
  2. uwaaaaaaaaa sedapnyaaaaaa derian.

    ReplyDelete
  3. kuningnya isi durian tuh..mesti sedap tambah lagi durian baru ...

    tak pernah buat serawa or pengat durian sbb tak suka makan durian yg lembik dan dimasak.. only makan fresh flesh je.. he he he

    ReplyDelete
  4. aduih!!! terliurlah.....x leh makan sbb sdg mengalami batuk yg teruk skrg ni. Nmpk gaya terlepaslah musim durian yg ini...... :(

    ReplyDelete
  5. zarin: makan kat dusun memang best..tp i takde dusun pun dok menyibuk jer..huhu...bau dia memang pening tp sedap dimakan!

    ReplyDelete
  6. Na: mu tak balik kedah ke?...boleh makan durian..tp hang baru baik demam...cuba sesekali hang try buat serawa..best ooo...

    ReplyDelete
  7. kak ani: musim kali ni kat sini tak byk sangat buahnyer...dah nak abis dah pun..

    ReplyDelete

Google+ Followers

Followers

Like us on Facebook