Fresh....

Thursday, January 07, 2010





Apa kaitan cerita ni dengan tajuk?....hehehe.....ni cerita a week ago..baru nak story mory hari ni......tak pe kan?....
Cuti new year baru ni...kami sefamily tak plan nak pi jalan2...tetiba lepas sembahyang jumaat hubby ajak balik kampung dia di Bagan Serai..lebih kurang 50 min drive jalan biasa dlm Kulim.....chik la tak kisah lagipun hari cuti..dok rumah pun boring jugak.....hehhe....
Siapa ada kat kampung?..tak de siapa pun since MIL dan ikut SIL balik kay el...yg best nye bila balik kg ni, kami suka singgah kat market dia yg biasa jualan ikan2 fresh bermula jam 4.30 petang....elaok ja sampai kat situ dah nearly 5pm hari hujan..kami redah jer berdua...pi tengok ikan2 fresh..anak2 dan pembantu rumah dok dlm keta...sempat jugak rempah sekor ikan siakap laut, sotong kecil (kami panggil cumi), udang dan bawal yg akan kami steam kan utk dinner nanti...hmmm bestnya....sorry la sbb teruja sangat tak sempat nak ambil gambar.
Tiba kat rumah MIL....macam biasa chik la akan mula la collect hasil bumi yg ada. Antaranya bunga kantan, cili padi, daun kesum/laksa, limau purut, belimbing buluh, serai dan yg bestnya lagi keladi..memang kami nyer fovourite tu.....dah plan esok boleh masak asam rebus dan jugak masak lemak.....so tu la yg freshnyer.....hat ni sempat ambik gambar.....layanzzz...



bunga kantan



daun kesum/laksa


limau purut...bila byk mesinkan buat gosok badan..he


cili padi dan belimbing buluh


my fovourite...keladi..hmmmmm..

yang ni pulak buah mata kucing yg tengah berbuah....hasil tanaman hubby..

You Might Also Like

6 comments

  1. wahh fresh nyaaa... dah lama x tgk benda2 dpn mata..apatah lagi memetiknyaa..eemmm

    ReplyDelete
  2. wah bestnya balik kampung azi....sukanya i...:)

    ReplyDelete
  3. Riena : tu la bila balik kg baru leh dpt yg fresh.....

    zarin: sesekali balik kg memang best!hehe...next time plan nak pi carik ikan kat tepi tasik bukit merah boleh buat ikan bakar pulak...yum yum...

    ReplyDelete
  4. wahhhh seronoknya.. fresh je.. i suka mkn bunga kantan dgn daun kesum.. buat laksa..nasi kerabu...asam pedas.. fuhhhh sodappp

    ReplyDelete
  5. lupa nk ckp.. salam kena :D

    ReplyDelete
  6. Liana : ye la best kan bila kita sendiri boleh petik dpd pokok...hmm memang sodappppp!!!!
    Salam kenal gak...

    ReplyDelete

Google+ Followers

Followers

Like us on Facebook